Manastirea Voronet (1488)

Manastirea Voronet din Bucovina In vreme de rastriste, bine sfatuit de catre sihastrul Daniil, Stefan cel Mare hotaraste, drept multumire, inaltirea unei manastiri care sa fie loc sfant de rugaciune.
Aici exista un schit de lemn, unde conform traditiei, a trait Daniil Sihastrul caruia Domnul, la ceas de cumpana in timpul luptelor cu turcii, i-a cerut sfat si ajutor. Cercetarile recente arata ca Daniil nu a fost o figura legendara, ci o personalitate istorica reala.
O prima atestare documentara a manastirii Voronet este din 22 ianuarie 1472, cand Stefan cel Mare dadea calugarilor scutire de vama pentru doua maji de peste.
Mitropolitii Teofan I. si Grigore Rosca s-au ingrijit de pictarea ei in exterior. Este o biserica de dimensiuni reduse (22,5m lungime fara pridvor, 7,7m lungimea naosului si pronaosului, 10,5m in dreptul absidelor laterale).
Expresie artistica a dreptei credinte, a rafinamentului si gustului pentru frumos, manastirea Voronet indeamna la reculegere, incanta inima si mintea privitorului ce ajunge la noi din toate colturile lumii.

< Inapoi