Manastirea Sucevita (1586)

Manastirea Sucevita din Bucovina Situata in satul cu acelasi nume, pe valea paraului Sucevita, la 18km de orasul Radauti, Manastirea Sucevita a fost zidita in ultimele decenii ale secolului al XVI-lea, cu cheltuiala intregii familii de boieri Movila, dintre care Ieremia a domnit in scaunul Moldovei intre 1595-1606.
Biserica, cu hramul Invierii Domnului, este construita in stilul arhitecturii moldovenesti, stil consolidat in timpul domniei lui Stefan cel Mare, care este de fapt o ambinare armonioasa a elementelor de arta bizantina si gotica, la care se adauga elemente de arhitectura ale vechilor biserici din Moldova. O trasatura caracteristica a picturii este inclinatia spre natiune, configurand aspecte complete din viata unor sfinti cum sunt Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, Sfantul Ierarh Nicolae, Sfantul Mucenic Gheorghe, prezentate cu scop educativ.
Manastirea Sucevita, care strajuieste de patru secole la poalele muntilor, ca o marturie a credintei noastre stramosesti si a istoriei neamului, va dainui peste veacuri incredintand vie faclia spiritualitatii ortodoxe romanesti.

< Inapoi