Manastirea Putna (1466)

Manastirea Putna din Bucovina Asezata la 72km de cetatea de scaun a Sucevei, Manastirea Putna, prima si cea mai importanta ctitorie a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, strajuieste de peste cinci veacuri tinutul legendar al Bucovinei. Cronicarul Ion Neculce istoriceste astfel despre locul pe care avea sa fie zidita manastirea: "Stefan Voda cel Bun, cand s-au apucat sa faca manastirea Putna, au tras cu arcul dintr-un varf de munte, ce este langa manastire. Si unde au agiuns sageata, acolo au facut prestorul in altariu".
Manastirea Putna a fost construita de Stefan intre 1466-1469 si refacuta tot de el in 1484. Biserica manastirii a fost daramata in vremea lui Vasile Lupu (1654), reconstruita apoi sub voievozii Gheorghe Stefan si Eustratie Dobija, ultima oara fiind restaurata la sfarsitul secolului al XIX-lea. Din vechea manastire nu se mai pastreaza decat turnul zidit de Stefan cel Mare in 1481.
Manastirea Putna a fost important centru cultural-artistic, aici functionand un atelier de caligrafii si miniaturi, precum si unul de broderii. Biserica a fost una din marele necropole domnesti ale Moldovei, in ea fiind inmormantati Stefan cel Mare, Maria Voichita, Maria de Mangop, Bogdan cel Orb, Stefanita Voda. In prezent, in biserica manastirii se afla mormantul lui Stefan cel Mare.
In muzeul manastirii se pastreaza o colectie valoroasa de broderii executata in vremea lui Stefan cel Mare, manuscrise, icoane si opere de argintarie.

< Inapoi